Bluezzz spot dagelijks de droomparadijsjes op aarde


Afrika Quirimbas National Park

Published on december 10th, 2013 | by admin

Quirimbas National Park (Mozambique): paradijs vol historie

Een rijke geschiedenis, onaangetaste koraalriffen, kilometerslange witte stranden en geen toerist te bekennen. Aan de noordoostkust van Mozambique ligt een onontdekt paradijs.

In het uiterste noordoosten van Mozambique, vlakbij de grens met Tanzania, ligt één van Afrika’s best bewaarde geheimen en mooiste eilandengroepen. De Quirimbas archipel is een lange keten van 32 koraaleilanden waarvan sommige zeer dicht tegen de kust aanliggen. Elf van deze eilanden vormen – samen met de moerassen, mangroves en stranden op het vaste land – het Quirimbas National Park. Een amper ontdekte droombestemming voor zowel natuur- en cultuurliefhebbers als ook rustzoeker en duikers.

8zErEaJ3KZ8-0Ue9HcAG8Fc-hd bazaruto-archipelago-quirimbas-archipelago-1754278246(Foto’s: Fanshare & Fotopedia)

Wildlife en duiken

Zowel in als áán het water biedt het Quirimbas National Park een schat aan wildlife. Op het vaste land vind je in het park vier van de ‘Grote Vijf’: buffels, leeuwen, luipaarden en olifanten, maar ook hyena’s, wilde honden en antelopen. In de azuurblauwe zeewateren heerst een grote biodiversiteit aan zeeleven, met onder meer zeldzame bultruggen, zeeschildpadden en doejongs (zeekoeien).

Vanuit de schaarse lodges en resorts die er zijn worden duik-, snorkel en visexcursies georganiseerd, als ook eilandhoptrips per houten dhow (met lunch van verse vis op onbewoonde eilandjes!) en trektochten door mangroves.

Arimba-Island-001(Foto: The Guardian)

Accommodatie

Op elk van de eilanden van het Quirmbas National Park vind je hooguit één lodge of mini-resort, allemaal van het kleinschalige maar luxe soort: op het paradijselijke Matemo Island (een geweldige duikspot!) bijvoorbeeld de Situ Island Resort, op Situ Island het Medjumbe Private Island Resort en Quilalea het Azura Quilalea Island Resort.

Het Quirimbas National Park wordt beheerd door lokale communities, die samenwerken met de sjieke eco-resorts van buitenlanders. Zo ook de bouw van de Guludo Beach Lodge, een van de mooiste accomodaties op het vasteland van het park aan een 12 kilometer lang verlaten palmenstrand – een van de mooiste in Afrika – hand in hand met een eerste toegang tot schoon water voor de lokale bevolking.

Guludo Beach Lodge

Guludo-Beach-Lodge

Medjumbe Private Island

medjumbe private island
Quilalea Island Resort

CAPE25

Ibo Island

Niet het mooiste, maar wel het bijzonderste (schier)eiland van Quirimbas is het Ilha do Ibo, verklaard tot UNESCO-werelderfgoed. Ibo Island was ooit een belangrijke Arabische handelspost en later een Portugees slavenfort. Op Ibo waan je je in een Portugese spookstad en terug in de tijd van kolonisatie, slavernij en piraterij. Veel vervallen villa’s worden langzamerhand weer opgeslokt door de natuur; een van de drie oude forten doet nu dienst als werkplek van lokale zilversmeden. De sfeer op het eiland is volstrekt uniek. Als het getijde gunstig is, kun je van Ilha do Ibo door de mangroves lopen naar een ander eiland, Ilha de Quirimba.

Ibo Island is overigens de enige optie voor wie enigszins op budget in Quirimbas wil verblijven. Je vindt er een handjevol betaalbare guesthouses en b&b’s, check hier de opties en reviews op Tripadvisor.

Ibo Island dsc_3928(foto’s: Black Tomato)

Bevolking

Misschien wel het leukst aan Ibo Island – en überhaupt aan de Quirimbas archipel- is de lokale bevolking, die een zeer basic manier van leven combineert met een eindeloze levenspassie en vriendelijkheid.

Ibo Island Mozambique Ibo Island Mozambique Ibo Island Mozambique(Foto’s: Wikipedia en Wikicommons)

Reizen naar Quirimbas | Mozambique – hoe kom je er?

Het dichtstbijzijnde internationale vliegveld is dat van Pemba, waar vluchten heengaan vanuit Maputo, Johannesburg, Dar es Salaam en Nairobi. De duurdere privé-resorts van onder meer Matemo en Medjumbe halen hun gasten in Pemba op met kleine chartervliegtuigjes. Voor wie dat budget niet heeft: lokale minibusjes en trucks rijden in ongeveer 6 uur van Pemba naar Quissanga, vanwaar je een lokale dhow regelt die je in dik 2 uur naar bijvoorbeeld Ibo Island brengt.

Via Jambo Safari club kun je Medjumbe en Quilalela boeken. Georganiseerde rondreizen naar Mozambique inclusief strand zijn er van onder meer Riksja Zuid-Afrika, Sawadee en Koning Aap, maar deze doen de (ook mooie!) zuidoostkust aan, en niet Quirimbas.

Een melding krijgen zodra vliegtickets naar Mozambique in de aanbieding zijn? Meld je aan voor de gratis Cheap Flight Alert service.

Quirimbas Quirimbas

Quirimbas National Park | Mozambique – beste reistijd

Mozambique heeft een tropisch klimaat met het hele jaar door gemiddelde temperaturen van rond de 30 graden. De beste maanden voor Quirimbas zijn de Afrikaanse wintermaanden, tussen mei en september, als zowel temperatuur als regenval het laagst zijn. De zomermaanden (onze winter) zijn heet en vochtig, maar de prijzen van resorts zijn dan wat lager. Januaru en februari zijn de maanden met de meeste regen, maar in tegenstelling tot het zuiden van Mozambique wordt Quirimbas niet geteisterd door monsoons.

Meer onbekende paradijsjes ontdekken? Check ook onze specials over bijvoorbeeld Frans-Polynesië-on-a-budget, het verstopte Griekse mini-eilandje Othoni, de prachtige Corn Island bij Nicaragua, de Indonesische geheimen Karimunjawa of Ternate, het Mexicaanse Isla Holbox, de fabuleuze La Maddalena Archipel bij Sardinië,  het wonderschone Tayrona National Park van Colombia, het eenzame mini-eilandje Kuanidup bij Panama, Zanzibar’s nóg mooiere broertje Pemba Island, de Cambodjaanse parel Koh Rong of het paradijselijke Lord Howe Island bij Australië.

Quirimbas National Park

Tags: , ,


About the AuthorBack to Top ↑