Bluezzz spot dagelijks de droomparadijsjes op aarde


Oceanië Raiatea

Published on januari 29th, 2014 | by admin

1

SPECIAL: Frans-Polynesië on a budget

Frans-Polynesië staat bekend als onbetaalbaar en daarmee onbereikbaar. Bluezzz is op onderzoek uitgegaan en wat blijkt? Frans-Polynesië is inderdaad onbetaalbaar. Onbetaalbaar mooi, maar wel degelijk bereikbaar voor de reiziger met rugzak. Lees helemaal tot onderaan door en je bent klaar om te vertrekken!

(tekst: Manon van der Knaap)

Het eilandenrijk Frans-Polynesië is als een schat verborgen op de wereldkaart. Het paradijs op aarde bestaat uit ongeveer 130 eilanden, opgedeeld in zes eilandengroepen: de Australeilanden, Bass-eilanden,  Gambiereilanden, Genootschapseilanden, Tuamotueilanden en Markiezeneilanden. Frans-Polynesië strekt zicht uit over een gebied zo groot als Europa, maar telt slechts 277.000 inwoners. Het overgrote deel van de inwoners woont op het hoofdeiland Tahiti, de plek waar menig reiziger zijn reis start en vanuit wiens hoofdstad Papeete de vliegtuigen en vrachtschepen vertrekken naar de meeste andere eilanden.

De eilanden: Waar naartoe?

Vanuit de lucht, onderwater, of gewoon op het land, de natuur van Frans-Polynesië is uitzonderlijk mooi. Daarbij is ook de cultuur uniek. Geen slot op de deur om je spullen te beschermen want op uitzonderingen na is het hier veilig, zijn de mensen aardig, en wordt er geleefd in samenwerking met de natuur. Voordat we je vertellen hoe je betaalbaar naar en door Frans-Polynesië kan reizen, eerst een overzicht van de verschillende eilandgroepen.

Genootschapseilanden

Tahiti maakt deel uit van de genootschapsseilanden, de eilandengroep die de beste mix biedt tussen de bewoonde wereld en het onbewoonde eilandleven. Surfers en backpackers reizen vooral af naar de eilanden Huahine en Maupiti, zonder de toeristische overontwikkeling van het fameuze Bora Bora. Vele toeristen bezoeken ‘Bora’ vanwege haar picture perfect imago. En ja, het is op plekken schítterend, maar ook peperduur. Bovendien vind je er steeds meer vervallen resorts, vuilnis en beschadigd koraal. Voor het tropische, romantische Robinson Crusoe gevoel kun je het best naar Maupiti.

Wil je voor langere tijd wonen en werken op een eiland, reis dan naar Raiatea. Dit eiland heeft niet alleen een cultureel en religieus belangrijke achtergrond, je vind hier ook een WWOOF-adres waardoor je er in ruil voor werk gratis kunt verblijven (zie verderop in deze special). Maak je enkel een stop-over van een aantal dagen, dan is een bezoek aan Tahiti’s zustereiland Moorea een aanrader. Hier kun je wonderschone hikes maken, prachtig snorkelen en proeven van de inspirerende, zachtaardige Polynesische eilandcultuur. Er is een goedkope camping!

Hoe kom je er?
Het reizen tussen de genootschapseilanden is relatief gemakkelijk. Vanuit Tahiti zijn de meeste eilanden dagelijks per vliegtuig te bereiken, en wekelijks per vrachtschip. Air Tahiti (die naam ga je vaker horen…) biedt multi island tours aan. Hierbij kun je meerdere eilanden bezoeken voor een voordelige prijs. Met de Discovery Pass reis je bijvoorbeeld naar Moorea, Huahine en Raiatea voor 290 euro. Op zoek naar een goedkopere optie? Het vrachtschip Aremiti 3 vaart twee maal per week van Tahiti naar Huahine en Raiatea. Een ticket Papeete – Huahine kost 37 euro. Wil je door naar Raiatea, dan komt daar nog 15 euro bij.

Tahiti
TahitiMoorea
Moorea MooreaRaiatea
Raiatea

Tuamotueilanden

De Tuamotus bestaan uit 77 atollen, een keten van ringvormige eilanden die zo plat zijn als Nederland. De zanderige gronden zijn weinig vruchtbaar, maar het kraakheldere water leent zicht uitstekend voor de parelkwekerij. Op de Tuamotus leven de mensen van de zee. Het is dan ook de perfecte plek voor  de watersportbeoefenaar. Snorkelaars en duikers kunnen hier het hele jaar door terecht. Wil je surfen, zorg dan dat je de atollen bezoekt in de maanden van november tot april. Rangiroa is met haar prachtige lagoons het meest bezochte eiland van de Tuamotus. Ben je op zoek naar a real touch of island life, reis dan af naar het 500 inwoners rijke Ahe. Hier kun je namelijk WWOOF’en (zie verderop) op black pearl farm Kamoka. Genieten van de natuur in haar meest paradijselijke vorm, parels uit oesters kwekend, speervissend tussen haaien, en iedere dag een onbeschrijfelijke zonsondergang voor deur van je houten hutje.

Hoe kom je er?
De Tuamotus zijn vanaf Tahiti bereikbaar per vrachtschip ((keuze uit Dory, Corbia, Mareva Nui, Taporo V and VI, Saint-Xavier Maris-Stella, Kura Ora II and III, Hotu Maru, Vai-Aito, Nuku Hau & Aranui) en per vliegtuig (Air Tahiti). De Lagoons Pass van Air Tahiti biedt hierbij ook een uitkomst. Voor een bedrag van ongeveer 400 euro liggen de eilanden Moorea, Rangiroa, Tikehau, Manihi en Fakarava voor je open. Te duur? Kies dan voor het vrachtschip. Een driedaagse overtocht van Papeete naar Ahe kost ongeveer 50 euro. Het reizen tussen de eilanden zelf is lastiger en gaat het gemakkelijks per zeilboot.

Ahe
Ahe frans polynesie pearlfarmaheVrachtschip Tuamotus
tuamotus_vrachtschip (2)

Markiezeneilanden

De Markiezeneilanden behoren met recht tot ’s werelds meest befaamde eilandgroepen. Hoofdeiland Nuku Hiva ligt op zo’n 3,5 uur vliegen van Tahiti, en toont een heel ander landschap. Krachtige bergen steken trots boven het zeewater uit, en in plaats van zanderige bodem is de grond hier intens vruchtbaar. De Markiezen lenen zich uitstekend voor hiking, paardrijden en cultuursnuiven. Laat je inspireren door het leven dichtbij de natuur op Hiva Oa zoals Jacques Brel en Paul Gauguin dat deden. Stap op een zeilboot naar een van Nuku Hiva’s verlaten baaien voor een tropische hike langs watervallen, meters fruitbomen en magische tiki’s.

Hoe kom je er?
Wil je in korte tijd veel van de Markiezeneilanden zien, reis dan met de Aranui. Dit vrachtschip vertrekt van Taghiti en leidt je langs vele bekende en minder bekende Markiezeneilanden. Geen zin in maaguitdagende golven? Kies dan voor de Marquesas Pass of Marquesas Extension van Air Tahiti. Kies je voor low budget? Lift dan mee op een zeiljacht. Vraag dan rond in de havens van Fatu Hiva, Nuku Hiva of Hiva Oa, of meld je aan op findacrew.net.

markiezen,nukuhiva

Australeilanden

Ruim 600 kilometer ten zuidwesten van Tahiti liggen de Australeilanden. Vanwege deze behoorlijke afstand houdt de archipel op natuurlijke wijze overtoerisme op afstand. Misschien is het daarom dat de meeste locals van mening zijn dat op de Austral archipel de aardigste mensen van heel Frans-Polynesië wonen. De Austral archipel is befaamd om haar met palmboomschors verweven strohoeden en tassen. Ze ligt verspreidt over een oppervlakte van zo’n 140 km², en bestaat officieel bestaat uit 2 eilandengroepen: de Tubuai-eilanden (Îles Maria, Rimatara, Rurutu, Tubuai en Raivavae) en de Bass-eilanden (Rapa Iti en Marotiri). Vanwege gebrek aan vegetatie worden de Bass-eilanden nauwelijks bewoond. Wil je die kick van afgelegen plekken ervaren dan moet je hier zijn. Wie eens wil duiken met walvissen, is op Rurutu aan het juiste adres. Tussen juni en oktober is dit is de rustplek voor bultrugwalvissen die met hun jongen de warme wateren van Frans-Polynesië verkennen. Het hoofdeiland Tubuai biedt de meeste overnachtingsopties, maar ook op de eilanden Rurutu, Rapa Iti en Raivavae zijn betaalbare pensionnetjes te vinden.

Hoe kom je er?
Air Tahiti vliegt vier tot vijf keer per week op Rurutu en Tubuai, en biedt daarbij de combinatietickets ‘Australes Pass’ en ‘Australes Extension’ aan. Het vrachtschip is ook optie. De Tuhaa Pae II vertrekt drie keer per maand richting de Austral archipel en accepteert reizigers.

Tubuai
TubuaiDuiken met walvissen bij Rurutu
Da_white

Gambiereilanden

Moeilijk te bereiken en niet erg budgetvriendelijk, maar wel intens inspirerend. Wil je in extreme mate off the beaten track? Ga dan naar de Gambiereilanden. Deze archipel kent een unieke geologie: één rif, omgeven door motu’s, geborgen in helderschoon water dat zich uitstekend leent voor de parelkwekerij. Niet voor niets dat hier ’s werelds meest glanzende en kleurrijke parels worden geproduceerd. Naast parels zijn er ook kerkjes en kloosters. De Gambiereilanden dienden namelijk in een ver verleden als het beginpunt voor het katholicisme. De archipel bestaat in totaal uit 8 eilanden waarbij Mangareva als hoofdeiland dient. Hier zijn ook een aantal pensionnetjes te vinden waarbij ook trips naar een parelkwekerij en buureilanden kunnen worden geboekt. Wat hier precies te doen is? Proeven van het leven op een schitterende plaats die aanvoelt als het einde van de wereld.  Vanuit hier vertrekken zelfs boten naar de legendarische Pitcairn Islands.

Hoe kom je er?
Air Tahiti vliegt één keer per week op Mangareva. Het hoofdeiland is ook te bereiken per vrachtschip (Nuku Hau & Taporo V), waarbij er iedere drie weken een nieuwe afvaart is vanuit Papeete.

Haven van Rikitea, op Mangareva
Rikitea Harbour, Mangareva

Reizen naar Frans-Polynesië  – Hoe kom ik er überhaupt?

Bij het plannen van een budgetreis door Frans-Polynesië wordt je allereerst geconfronteerd met de vraag hoe er enigszins betaalbaar te komen. Een regulier retourtje kost minimaal €1.500, meestal meer. Als je dat geld niet hebt, is het antwoord ‘tijd’. Heb je die kostenbesparende factor tijd, dan kun je er op de volgende drie manieren goedkoop komen.

1. Zeilen
Ieder jaar staan er weer tientallen zeilers te trappelen de befaamde overtocht te maken langs de eilanden in de Stille Zuidzee. Kun jij de golven aan en heb je de tijd en goede wil, neem dan een kijkje op findacrew.net en zeil gratis mee naar de Markiezeneilanden, Tuamotueilanden en Genootschapseilanden (en wie weet nog verder naar de Cookeilanden, Samoa en Fiji!). Het voordeel? Een kennismaking met het zeemansleven, en een ruime korting op je vliegticket. De meeste zeilboten vertrekken namelijk half maart vanuit de Cariben en komen rond april/mei aan in Frans-Polynesië.

2. Working Holiday
Het in Nieuw-Zeeland gelegen Auckland (vanaf €900 retour) is het startpunt voor een betaalbaar retourtje Tahiti (vanaf €500). Eenmaal daar heb je al een groot deel van de lange reis achter de rug. Ieder jaar reizen hier veel Europeanen heen voor een Working Holiday. Heb je eenmaal genoeg geld bij elkaar gewerkt, kun je doorvliegen naar Tahiti. Met het passeren van de datumgrens maak je een unieke tijdsovergang mee, en heb je in vergelijking tot rechtstreeks vliegende landgenoten nauwelijks last van een jetlag.

3. Around the world ticket
Met een zogenaamd around the world ticket kun je relatief betaalbaar naar Tahiti te vliegen.  Een wereldticket met stopovers in 3 verschillende continenten kost zo’n €2.000, en een van die stops kan Tahiti zijn. Kortom, maak van je reis een wereldreis! Kijk voor meer info over wereldtickets bijvoorbeeld hier bij WTC, of vraag meteen een persoonlijk ticketplan aan bij Tunafish.

French_Polynesia_Bora_Bora_Sailboat_f62ccdc8d2144d3e923025ebd0794bf9

Het land rond

Eenmaal aangekomen in Frans-Polynesië is het de vraag hoe je er voor een redelijk bedrag kunt eten, slapen en bewegen. Het antwoord volgens Bluezzz? Couchsurf, hitchhike en WWOOF!

1. Couchsurfing
Couchsurfing.org is een community met meer dan zeven miljoen hosts en reizigers die wereldwijd een slaapplek zoeken en/of aanbieden. Alhoewel het aanbod niet erg groot is, zijn er ook op Tahiti en het nabijgelegen eiland Moorea hosts te vinden. Couchsurfen heeft als grote voordelen dat je niet alleen gratis overnacht, maar ook in contact komt met de lokale bevolking. Het overgrote deel van de bevolking op Tahiti en Moorea is afkomstig van één van de kleinere eilanden. Met de vriendelijke, ons-kent-ons cultuur kan een slaapplek op Tahiti of Moorea daarmee ook een slaapplek op dito kleinere eilanden betekenen; daar waar internet- en dus ook de budget en couchsurfopties – schaars zijn.

2. Liften
Frans-Polynesië kent een sterke hitchhikers-cultuur. Bussen zijn sporadisch en taxi’s prijzig; vragen om een lift in een typische eilandjeep is er allesbehalve vreemd. Naast het liften over land, is liften over zee ook een optie. Met name in de maanden april en mei zijn er genoeg zeilers op zoek naar een helpende hand of een extra paar ogen. Vraag rond in de haven, of maak een profiel aan op findacrew.net. De havens van Fatu Hiva, Raiatea en Tahiti zijn ideale rondvraagposten aangezien de meesten zeilers hier een stop maken voor bevoorrading en/of onderhoud.

3. WWOOF
Wwoof.net en Wwoofindepents.org zijn communities waar biologische boeren en vrijwilligers met elkaar in contact worden gebracht. De vrijwilliger werkt en in ruil daarvoor worden gratis maaltijden en onderdak verstrekt. Hierdoor kun je niet alleen voor langere tijd gratis op één plek verblijven, je maakt ook kennis met het echte eilandleven. Frans-Polynesië telt inmiddels ook twee WWOOF-adressen. Zo kun je aan de slag met groente en fruit bij een jonge boerin op Raiatea, of bij black pearl farm Kamoka gelegen op het piepkleine atol Ahe.

hitchhikers

Hoe verplaats ik me tussen de eilanden?

Frans-Polynesië bestaat voornamelijk uit water, en daarmee wordt de vervoerskeuze beperkt tot boot of vliegtuig. Dat over land niet altijd goedkoper hoeft te zijn wordt bewezen wanneer je kennismaakt met de multi island passes van Air Tahiti. Alhoewel deze tickets niet goedkoop zijn (tussen de 280 en 750 euro), zijn ze in sommige gevallen net zo duur als een retour naar één eiland. In totaal zijn er 8 verschillende combinatietickets waaruit je kunt kiezen. Erg prettig daarbij is dat er nog geschoven kan worden met vliegdata tot zeer kort van tevoren. Hierdoor ben je vrij de eilanden op eigen tempo te verkennen.

Wil je graag kennismaken met de cultuur, verruil dan het vliegtuig voor een vrachtschip. Afgezien van de Markiezeneilanden zijn alle overige eilandengroepen te bereiken per vrachtschip. De Genootschapseilanden kennen daarbij het meest regelmatige vaarschema en de meest comfortabele boten. Reis je naar de Tuamotus, Australs of Gambiereilanden dan kun je worden confronteert met een wachttijd van twee weken tot een maand. Zorg er in dit geval dus voor dat je op de hoogte bent van de actuele afvaarttijden. Maak je een lange overtocht per boot, dan kun je – afhankelijk van het schip – kiezen uit een slaapplaats op het dek, in een dorm of hut.

tahiti1

Hoe verplaats ik me over de eilanden?

Zelfs de grootste eilanden van Frans-Polynesië – Tahiti en Raiatea – zijn per auto in 1 dag te verkennen. Een auto huren is duur, en daarmee biedt liften een uitkomst. Omdat de afstanden op de meeste eilanden klein tot zeer klein zijn, is ook de fiets een populair alternatief. Natuurlijk kun je er eentje huren, maar even aankloppen bij een vriendelijke local kan ook wonderen verrichten. In ruil voor een paar koude Hinano-biertjes heb je al snel een leenfiets te pakken. Laten we daarbij de benenwagen niet vergeten, de meeste eilanden zijn perfect voor hiking.

Hoe voorzie ik in mijn basisbehoeften?

Eten, drinken, slapen, het kan duur zijn in Frans-Polynesië, maar het hoeft niet. In de regel geldt dat hoe verder je van de hoofdeilanden af komt te zitten, hoe duurder alles wordt.

Eten
Brood, fruit, kokosnoot, verse vis en hordes fruit. Afhankelijk van de eilandengroep valt er in Frans-Polynesië veel voedsel gratis uit de natuur te halen. Daarbij is een vuurtje snel gestookt aan de hand van een uit kokosnotenschillen bestaande barbecue. Heb je behoefte aan westers eten, dan wordt het al snel een stuk duurder. In de supermarkt zijn vele producten prijzig aangezien vrijwel alles aangevoerd moet worden van buitenaf. Wil je het relatief goedkoop houden dan is het aan te raden een eigen kookset mee te nemen, en met basisproducten een maaltijd in elkaar te zetten. Uit eten gaan (on a budget) is op vele eilanden geen optie, en is die er wel dan is dat vaak bij een zogenoemde ‘roulotte’; een tot restaurant omgetoverde autobus. De roulotte biedt vaak een leuk geprijsde avondmaaltijd van traditionele poisson cru tot minder traditionele hamburger met friet.

Drinken
De kwaliteit en betrouwbaarheid van het kraanwater is slecht. Afgezien van het hoofdeiland Tahiti wordt het regen als drinkwater gebruikt, of wordt er water uit een andere natuurlijke bron gedronken. Wil je zeker zijn van schoon drinkwater, koop dan flessenwater.

Slapen
Van Tahiti tot Bora Bora, op de meerbezochte eilanden van Frans-Polynesië zijn budgetaccommodaties te vinden. De Sunset Hill logde op Bora Bora is zo’n voorbeeld. Voor €30 p.p.p.n. heb je een exotische bungalow met uitzicht op de beroemde bergen van ‘Bora’.  Reis je af naar minderbekende eilanden, probeer dan een overnachting te regelen bij de locals thuis of neem een tent of hangmat mee. Een kamer bij een budgetpension op Nuku Hiva (zoals Moana Nui) kost je anders al snel €80 per nacht. Waar je ook gaat en slaapt, vergeet vooral niet over de prijs van de accommodatie te onderhandelen, met name als je er langer verblijft dan twee nachten. Zorg daarbij dat je niet alleen in een hostel, hotel of pension hoeft te verblijven, eenpersoonskamers zijn er namelijk duur en zeldzaam.

Een roulotte
nukuhiva_roulotte(foto’s: Manon van der Knaap, Raiatea-Vacances.com, Joanocean.com, Offshoreodysseys.com, Braveheart.pn, Willgoto.com, Pacificoutreach.com)

Reizen naar Frans-Polynesië – beste reistijd

De beste reistijd voor Frans-Polynesië is mei t/m oktober. In deze winterperiode is het er (met een gemiddelde van 28 graden) aangenaam warm en droog. Het hoogseizoen valt in de maanden juli en augustus. Voor de budgetreiziger is het daarom aanbevolen om deze maanden te omzeilen. Ben je van plan om al liftend per zeilboot het land te verkennen? Zorg dan dat je medio april op de Markiezeneilanden te vinden bent, de meesten boten starten daar rond deze periode hun reis door het Pacifische eilandenrijk.

Totale kosten?

Vlieg je rechtstreeks met KLM/ Air France van Amsterdam naar Papeete, dan ben je minimaal €2000 kwijt aan alleen een ticket. Er zijn goedkopere retourtjes te vinden met andere maatschappijen, maar reken op minimaal €1600. Boek je een georganiseerde rondreis, dan kost dat al snel minimaal €4000. Bij o.a. Tenzing Travel kun je een gepersonaliseerd reisplan aanvragen.

Maar wat ben je nu ongeveer kwijt voor een budgetreis door Frans-Polynesië? Dat is afhankelijk van een heleboel factoren zoals eten, drinken, het aantal (mede)reizigers, vervoersmiddelen, en je persoonlijke kunde en behoefte om contact te maken met locals en medereizigers. Ga je alleen WWOOF’en, dan zul je enkel de circa €2150 aan vliegtickets van Amsterdam naar Ahe of Raiatea kwijt zijn. Weet je Tahiti op budgetvriendelijke wijze te bereiden per zeilboot of aan de hand van een stop-over, dan kun je voor  €2000 euro ruim een maand slapen, eten en rondreizen. Laten we stellen dat de kosten van een budgetreis door Frans-Polynesië gelijk staan aan de kosten van een budgetrondreis door populaire bestemmingen als Argentinië, Australië en Amerika. Belangrijkste is om er te komen. Wees creatief en flexibel, en Frans-Polynesië is bereikbaar. Ook on a budget!

En als Frans-Polynesië wat te ver is, maar je wel goedkoop naar een paradijs wil, lees dan hiér hoe je op budget naar de Malediven kan, of kies gewoon een onontdekt eilandparadijs zoals Karimunjawa (Indonesië), Koh Rong (Cambodja), de Koh Chang-archipel (Thailand), de San Blas-eilanden (Panama) of een van de vele andere droombestemmingen op Bluezzz!

TIP: nog meer gratis reisinspiratie? Vraag de gratis reisbrochures aan van bijvoorbeeld Tenzing Travel, Sawadee, Koning Aap of Smart Holidays (voor georganiseerde verre reizen), Travel Active (voor reizen & werken) of Puur & Kuur (voor wellness reizen!)


Share, like, Tweet of Pin en spread the Bluezzz! Volg Bluezzz ook op Facebook en Twitter voor dagelijkse paradijsje op aarde!

Tags: ,


About the AuthorOne Response to SPECIAL: Frans-Polynesië on a budget

  1. mario says:

    Ik zou heel heel graag daar willen wonen met mijn vrouw en zoontje weg van de westerse wereld./
    Ben het zo zat in nederland.
    God help ons

Back to Top ↑