Bluezzz spot dagelijks de droomparadijsjes op aarde


Azië Koh Phi Phi Thailand

Published on januari 2nd, 2014 | by admin

2

De eilanden van Thailand: welke moet je kiezen?

Wie een reis of strandvakantie naar Thailand maakt, kan kiezen uit veel eilanden. Welke is de mooiste? Of juist lekker rustig? Welke past bij jou? De eilanden zijn stuk voor stuk prachtig, maar hebben elk een eigen karakter. Wordt wegwijs in het doolhof van de Thaise eilanden en kies het paradijs dat bij jou wensen past! Of bezoek ze gewoon allemaal 😉

Tekst: Lisette van Beek

Andaman Kust – De westkust van Thailand

1. Phuket

Phuket is het grootste (543 km²) en bekendste eiland van Thailand en plaatsen in het westen zoals Patong, Karon en Kata worden al vele jaren overspoelt door toeristen. De keuze uit tours en activiteiten op en rond het eiland is enorm. Daarnaast vind je er een bruisend nachtleven met café’s en gogo-bars die tot de late uurtjes open zijn. De noordpunt van het eiland wordt met een 700 m lange brug verbonden met het vaste land.
Voor wie? Phuket is één van meest prijzige plekken van Thailand is en trekt voornamelijk resorttoeristen aan. Er worden enorm veel pakketreizen en all inclusive strandvakanties naar Phuket aangeboden. Ondanks dat zijn er ook voldoende budgetaccommodaties (v.a. zo’n 10 euro per kamer), waardoor het eiland ook bezocht wordt door backpackers. al zijn ze in de minderheid.
Vakantie of backpacken Phuket – hoe kom je er? Als je al in Thailand bent: per binnenlandse vlucht (o.a. met het goedkope Air Asia) vanuit onder meer Bangkok en Chiang Mai. Natuurlijk is Phuket ook per (nacht)bus te bereiken (13 uur vanuit Bangkok), of neem een comfortabele (nacht)trein naar Surat Thani, en pak vanaf daar een bus. Op Phuket Airport landen ook een aantal intercontinentale vluchten vanuit o.a. Australië, Engeland en België (vanaf Brussel met Jetairfly), of Aziatische ‘hubs’ als Kuala Lumpur. Goedkope strandvakanties naar Phuket vind je bij TUI, De Vakantiediscounter, 333travel en Tenzing Travel; georganiseerde Thailand-reizen met Phuket in het programma bij onder meer Fox Verre Reizen.
Beste reistijd? November t/m april

Phuket Thailand
Phuket Thailand

2. Railay (Krabi)

Eigenlijk een schiereiland, maar Railay mag in dit Thailand-eilandoverzicht niet ontbreken (je kunt er ook bovendien ook alleen per boot komen!). Railay is het meest toeristische deel van de zuidelijke provincie Krabi. De toeristentrekker is Railay Beach, een hagelwit strand omricht door schitterende karstgebergte. Naast genieten van dit spectaculaire strand zijn rotsklimmen, kayakken, grotten bezichtigen populaire activiteiten. Op Railay en de nabijgelegen stranden vind je diverse resorts en bungalows, zoals het gezellige Phra Nang Inn of het luxere Ao Nang Cliff View Resort.
Voor wie? Railay trekt vooral (rotsklimmende) backpackers die zich concentreren aan de oostkant van Railay, waar veel goedkope hutjes te vinden zijn. West-Railay biedt enkele luxe resorts voor de reiziger met een wat ruimer budget.
Vakantie of backpacken Railay / Krabi – hoe kom je er?  De snelste manier om Railay te bereiken is door te vliegen naar Krabi (o.a. met Air Asia vanaf Bangkok). Vanuit daar reis je naar Ao Nang en neem je een boot die je naar Railay brengt (ca. 15 minuten). Reizen per (nacht)bus (rechtstreeks naar Krabi)  of per (nacht)trein en bus (trein naar Surat Thani, vanuit daar een bus naar Krabi) kan ook. Ook bij deze opties zal je weer een boot vanaf Ao Nang naar Railay moeten pakken. Georganiseerde Thailand-rondreizen die Railay aandoen vind je bij o.a. Fox Vakanties, 333travel en Tenzing Travel bieden er ook losse strandvakanties naartoe. Via YourWay2GO kun jij je eigen reis samenstellen met o.a. deze bouwsteen voor Railay.
Beste reistijd? November t/m april

Railay Beach Krabi Thailand2

3. Koh Phi Phi

Koh Phi Phi is een archipel van zes eilanden, met het kleine Koh Phi Phi Don (28 km²) als toeristisch centrum. Op dit beeldschone eiland is er volop keuze in accommodatie, restaurants en tourtjes naar de andere Phi Phi-eilanden en prachtige stranden, zoals het wereldberoemde Maya Bay op Koh Phi Phi Leh, waar ‘The Beach’ is opgenomen. Koh Phi Phi geeft je in vergelijking tot bijvoorbeeld Phuket meer een eilandgevoel, vanwege de beperkte afmetingen van het eiland en accommodaties die enkel uit laagbouw bestaan. Ook zijn de stranden er mooier. Druk is het er wel, net als op Phuket.
Voor wie? Koh Phi Phi trekt een jong publiek, voornamelijk (feestende) backpackers. Er zijn ook luxe resorts te vinden die bezocht worden door onder andere gezinnen en stellen op huwelijksreis.
Vakantie of backpacken Koh Phi Phi – hoe kom je er? Vlieg vanaf Bangkok naar Krabi of Phuket en neem vervolgens de ferry (ca. 1,5 uur) naar Koh Phi Phi Don. Wil je niet vliegen, dan kan het eerste stuk ook per (nacht)bus (naar Phuket of Krabi) of per (nacht)trein en bus (Trein naar Surat Thani, bus naar Phuket of Krabi) afgelegd worden. Georganiseerde Thailand-reizen inclusief Koh Phi Phi zijn er van o.a. Van Verre, FOX Verre Reizen en 333travel.
Beste reistijd? November t/m april

Koh Phi Phi Thailand Koh Phi Phi Thailand

Wil je alle hierboven genoemde eilanden in één reis aandoen, check dan déze eilandenreis van Van Verre of déze van FOX.

4. Koh Lanta

Koh Lanta is een stuk rustiger dan de eerder genoemde opties aan de Andaman Kust.  Het eiland bied onder andere rustige zandstranden, prachtige snorkel- en duikplekken en grotten. Van een uitgaansleven is nauwelijks te spreken, al zijn er wel enkele barretjes te vinden. Deze concentreren zich voornamelijk rond het populairste strand Klong Dao.
Voor wie? Koh Lanta is vooral geschikt voor gezinnen met kinderen en rustzoekers die de feestende backpackers willen ontlopen. Daarnaast is het eiland populair bij duikers. Het eiland biedt accommodaties, voornamelijk bungalows,  in verschillende prijsklasses.
Vakantie of backpacken Koh Lanta – hoe kom je er? Koh Lanta heeft bootverbindingen met Phuket, Krabi, Koh Phi Phi en Koh Lipe. Phuket en Krabi zijn per vliegtuig, trein of bus te bereiken, bijvoorbeeld vanuit Bangkok met Air Asia. Reizen (bijvoorbeeld per vliegtuig) via Trang kan ook. Neem vanuit Trang een bus naar de pier van Klong Song, waar de speedboot naar Koh Lanta vertrekt. Je eigen Thailand-reis samenstellen met Koh Lanta kan via Thailand2Go en Riksja Thailand. Kijk hier voor een uitgebreid overzicht hotels en bungalows op Koh Lanta.
Beste reistijd? November t/m april

Koh Lanta Thailand
Koh Lanta Thailand

5. Koh Lipe

In het diepe zuiden, vlakbij Maleisië, ligt Koh Lipe. Dit eiland is slecht 3 km lang en 1,7 km breed. Ook dit eiland is nog niet massaal ontdekt en daarom kan je in alle rust genieten van het kalme blauwe water, bountystranden en koraalriffen. Ondanks dat de massa weg blijft is het nachtleven al redelijk ontwikkeld. Hou er rekening mee dat er geen geldautomaten te vinden zijn.
Voor wie? Koh Lipe wordt vooral bezocht door backpackers die de massa willen ontlopen. Accommodatie op het eiland bestaat voornamelijk uit hutjes, variërend in prijsklasse.
Vakantie of backpacken Koh Lipe – hoe kom je er?  Koh Lipe heeft bootverbindingen met Krabi, Phuket, Koh Phi Phi, Koh Lanta en Langkawi (Maleisië). Krabi, Phuket en Langkawi zijn gemakkelijk per vlucht te bereiken. Overland reizen via Krabi en Phuket kan ook. Koh Lipe is ook te bereiken vanuit de kustplaatsen Trang, Pak Barra en Satun. Onder meer 333travel biedt Koh Lipe aan als los ‘strandpakket’ voor een zelf samen te stellen Thailand-reis. Hotels en bungalows op Koh Lipe vind je hier. Deze 15-daagse eilandhopvakantie van Fox Verre Reizen neemt je niet alleen mee naar Koh Lipe, maar ook naar Krabi, Koh Mook en het Maleise eiland Langkawi!
Beste reistijd? November t/m mei

Koh Lipe Thailand
Koh Lipe Thailand

Golfkust – De oostkust van Thailand

1. Koh Samet

Koh Samet, zeer gunstig gelegen ten opzichte van Bangkok, is ondanks de geringe oppervlakte (slechts 2  bij 6 km) erg toeristisch. Toch is de drukte niet te vergelijken met Phuket en Koh Samui.  Koh Samet heeft de meeste zonuren van alle Thaise eilanden en is daarom een slimme keuze in het regenseizoen.
Voor wie? Voor mensen die vanuit Bangkok gemakkelijk op een eiland willen komen. Zoals op alle eilanden is er voor ieder budget accommodatie te vinden: van kleine hutjes van een paar euro tot middeklasse hotels en luxe all inclusive resorts, maar ondanks dat wordt het eiland vooral bezocht door de resorttoerist en de Thaise bevolking zelf.
Vakantie of backpacken Koh Samet – hoe kom je er? Vanuit Bangkok is Koh Samet erg gemakkelijk te bereiken. Reis per bus naar Ban Phe (rechtstreeks of via Rayong, ca 3,5 uur) en neem daar een ferry naar Koh Samet (ca. 45 minuten). Een georganiseerde Thailand-reis inclusief Koh Samet vind je hier bij 333travel. Wil jij jouw eigen Thailand-reis samenstellen? Kijk dan bij Riksja Thailand en dan specifiek bij deze bouwsteen voor 4 dagen Koh Samet. Hotelletjes en bungalows op Koh Samet zijn er vanaf €12. Verblijftips: de Sunrise Villas Seaview of Samed Big Whale.
Beste reistijd? Oktober t/m mei, maar eigenlijk het hele jaar (er valt hier het minste regen)

Koh Samet thailand
Koh Samet

 2. Koh Chang

Het op één na grootste eiland van Thailand, Koh Chang (217 km²), is de laatste jaren uitgegroeid tot een populaire toeristenbestemming. Het eiland bestaat voor een groot deel uit heuvelachtige, dichte jungle en biedt verschillende olifantenexcursies en trekkingsmogelijkheden, bijvoorbeeld naar watervallen. De wegen zijn goed en het is een aanrader om het eiland per brommer of auto te ontdekken.
Voor wie? Ondanks dat Koh Chang een aanzienlijke groep backpackers trekt die zich vooral rondom Lonely Beach concentreert, wordt het eiland veelvuldig bezocht door resorttoeristen. Ook dit eiland biedt bungalows en resorts in alle soorten en maten: van spotgoedkoop (à €7,50) en middenklasse (à €35) tot de meest luxe all inclusive resorts. Twee aanraders zijn: Mercure Koh Chang Hideaway (vanaf €39) en Kacha Resort & Spa (vanaf €63).
Vakantie of backpacken Koh Chang – hoe kom je er? Ferry’s naar Koh Chang vertrekken vanuit Laem Gnop, vlakbij Trat. Trat is per vliegtuig of per bus vanuit onder andere Bangkok te bereiken. Koh Chang is tevens per boot te bereiken vanuit Koh Kood. Koh Chang is het ideale eiland voor een (kortere) combinatiereis met Bangkok; onder meer Fox Vakanties en 333travel bieden deze aan. Hotels op Koh Chang vind je hier vanaf €8.
Beste reistijd? November t/m april.

Koh Chang thailand
Koh Chang thailand

3. Koh Kood

Het beeldschone Koh Kood is 25 km lang en 12 km breed en is, een verschil met buureiland Koh Chang,  nog niet ontdekt door de grote massa. Het eiland heeft geen duidelijk centrum en het ontbreekt aan supermarkten en geldautomaten. Een perfecte plek om voor snorkelen, een trekking en relaxen op de hagelwitte stranden, zoals Aow Pharo en Bang Bao.
Voor wie? Ideaal voor iedereen die de massa wilt ontlopen. Bungalows en resorts zijn ook op dit eiland  in verschillende prijsklassen te vinden, hier vanaf €24.
Vakantie of backpacken Koh Kood – hoe kom je er? Boten naar Koh Kood vertrekken vanuit Laem Gnop, vlakbij Trat. Trat is per vliegtuig of per bus vanuit onder andere Bangkok te bereiken. Koh Kood is tevens per boot te bereiken vanuit Koh Chang. Een mooie Bangkok-Koh Chang-Koh Kood-reis wordt aangeboden door FOX Verre Reizen.
Beste reistijd? November t/m april

Koh Kood Thailand
Koh Kood Thailand

4. Koh Samui

Koh Samui is qua grootte (247 km²) het derde eiland van Thailand en het bekendste eiland aan de oostkust. Van origine een backpackerseiland, maar inmiddels ontdekt door de massa. Deze concentreert zich vooral rondom stranden Chaweng en Lamai.  Desalniettemin zijn er ook voldoende rustige plekjes op dit prachtige eiland bomvol witte stranden, natuur en een kleurrijke onderwaterwereld.
Voor wie? De keuze in luxe vijfsterren resorts is enorm, in vergelijking vaak luxer en moderner dan bijvoorbeeld Phuket. Daarom trekt Koh Samui massa’s resorttoeristen aan, al dan niet via een pakketreis. Budgetopties zijn er genoeg (tip: de heerlijke Moonhut Bungalows aan het strand!), maar de meeste backpackers kiezen liever voor buureilanden Koh Phangan en Koh Tao.
Vakantie of backpacken Koh Samui – hoe kom je er? Dagelijks vertrekken er vluchten vanuit diverse Thaise bestemmingen, zoals Bangkok en Phuket, naar Koh Samui. Ferry’s naar Koh Samui vertrekken vanuit Surat Thani, en doen ook Koh Tao en Koh Phangan aan. Surat Thani is per (nacht)trein of (nacht)bus vanuit onder andere Bangkok te bereiken. Strandvakanties naar Koh Samui vind je bij onder meer 333travel; combireizen inclusief Samui en andere eilanden zijn er van Thailand2Go, FOX Verre reizen en Kras.
Beste reistijd? Januari t/m juli

Koh Samui Thailand
Koh Samui Thailand

 5. Koh Tao

Koh Tao (21 km²) is één van de goedkoopste plekken ter wereld voor het behalen van je duikbrevet en duiken is dan ook de nummer 1 bezigheid op Koh Tao. Het drukste gedeelte is de omgeving rondom Sai Ree Beach,  waar tevens het bescheiden nachtleven te vinden is. Het eiland wordt drukbezocht maar weet nog altijd zijn relaxte sfeer te behouden.
Voor wie? Vooral ideaal voor mensen die hun duikbrevet willen behalen. Koh Tao wordt voornamelijk bezocht door duikende backpackers en duikers. Accommodatie is er vooral in de vorm van duikresorts, zoals het Seashell Resort. Andere accommodatie, variërend van goedkope hutjes en wat meer luxe, is beperkt maar wel aanwezig.
Vakantie of backpacken Koh Tao – hoe kom je er? Vanaf Surat Thani vertrekken ferry’s naar Koh Tao, die ook Koh Samui en Koh Phangan aandoen. Surat Thani is per trein of bus vanuit onder ander Bangkok te bereiken. Vliegen naar Koh Samui en vanaf daar de boot pakken, is ook een optie. Georganiseerde reizen inclusief Koh Tao vind je bij o.a. FOX Verre Reizen, Thailand2Go en Van Verre; 333travel biedt een eilandhopvakantie aan inclusief stop op Koh Tao.
Beste reistijd? Januari t/m september

Koh Tao
Koh Tao

6. Koh Phangan

In vergelijking met Koh Tao is buureiland Koh Phangan (168 km²) een stuk drukker en meer gericht op het nachtleven. Het eiland wordt voornamelijk bezocht door feestende backpackers vanwege de wereldberoemde Full Moon party’s op Haad Rin Beach. Naast het bruisende nachtleven biedt heeft het eiland ook  veel natuurpracht en schitterende rustige stranden, zoals Bottle Beach.
Voor wie? Koh Phangan is een mekka voor (feestende) backpackers. Dit is dan ook de grootste doelgroep van het eiland. Daarnaast zijn er ook wat luxere resorts te vinden, evenals yogaretraites voor oudere hippies, waardoor Koh Phangan niet alleen maar jongeren aantrekt. Kijk hier voor een uitgebreid overzicht hotels en bungalows op Koh Phangan. Onze tip: Rung Arun Resort.
Vakantie of backpacken Koh Phangan – hoe kom je er? Vanaf Surat Thani vertrekken ferry’s naar Koh Phangan, die ook Koh Samui en Koh Tao aandoen. Surat Thani is per trein of bus vanuit onder ander Bangkok te bereiken. Vliegen naar Koh Samui en vanaf daar de boot pakken, is ook een optie. Georganiseerde reizen naar Koh Phangan zijn vaak in combinatie met (een van) zijn buureilanden en vind je bij onder meer FOX, Kras en Van Verre; Tenzing Travel biedt er een paar fraaie resorts aan.
Beste reistijd? Januari t/m september.

Koh Phangan
full moon party Koh Phangan
(foto’s via Phuketvillarental, Panoramio, LBW Travel, Greenwoodtravel, HD Wallpapers, Kilroy, Travelhus, Flickr, Oasis-Kohhang, Next Trip Tourism, Destinationkohkood.com, Kiwi Collection, Thailandlove.we, tophotelandresorts.com, chictravelthailand.com en Inseaspeedboat.com)

Goedkope vliegtickets Bangkok | Thailand

Er zijn drie vliegmaatschappijen die vanuit Amsterdam rechtsreeks, zonder overstap, naar Bangkok vliegen: Eva Air, China Airlines en ons eigen KLM. Eva Air is vaak de goedkoopste, met prijzen vanaf €600 tot €700. Vliegen op Bangkok met KLM kost je meestal zo rond de €800 retour. Vliegen naar Bangkok kan, als je mazzel hebt, ook al vanaf €500 retour, maar dan moet je wel een keer overstappen. Onder meer Emirates heeft goedkope vluchten met tussenstop in Dubai. Vertrekken (en aankomen) op een doordeweekse dag (vooral dinsdag en woensdag) is vaak het gunstigs. Bekijk de verschillende opties en prijzen op sites als Vliegwinkel, TIX en WTC. Ook al putten deze sites uit dezelfde database: er kunnen verschillen zijn in de prijzen. Ook hebben sommige ticketsites soms exclusieve aanbiedingen of acties in samenwerking met een bepaalde vliegmaatschappij.

Tip: abbonneer je op de gratis Cheap Flight Alert van Vliegennaar, en je krijgt een seintje als er een Bangkok-aanbieding binnen jouw budget is!

Georganiseerde reizen Thailand: groepsreis, privéreis of op maat

Voor wie graag georganiseerd op reis wil: er zijn vele organisaties die reizen naar Thailand aanbieden:
– Zelf je Thailand-reis samenstellen met behulp van verschillende bouwstenen kan onder meer hier bij specialisten 333travel, Riksja Thailand, Thailand2Go en Van Verre.
– Specifieke strandvakanties naar Thailand vind je bij o.a. FOX Verre Reizen, TUI, 333travel en De Jong Intra .
– Groepsrondreizen door Thailand worden aangebonden door bijvoorbeeld Shoestring, Koning Aap, Sawadee en Kras. Vergelijk altijd goed de prijzen onderling!
– De reisorganisatie Better Places biedt individuele reizen aan naar Thailand, die je kunt samenstellen met een lokale reisprofessional die in Thailand woont.

Werkvakantie, vrijwilligerswerk & wildlife Thailand
Op werkvakantie of vrijwilligerswerk doen met wildlife en olifanten in Thailand? Check de mogelijkheden bij de Nederlandse organisaties Travel Active en Activity International.


Liever naar een volstrekt onontdekt Thais eilandje? Check dan onze lijst met 11 minst ontdekte eilanden van Thailand!
Of bekijk Thailand reiservaringen en tips van reizigers die er geweest zijn!

Meer van dit soort artikelen? We hebben ook uitgebreide specials over de mooiste stranden en kustplaatsen van o.a. Sri LankaGoa (india) , Costa Rica, Jamaica en Mexico, of de mooiste eilanden van Hawaii, Frans-Polynesië, de Seychellen en Maleisië. Check ook onze fotoseries met de 11 Mooiste stranden van Europa en de Mooiste stranden ter Wereld.

TIP: nog meer gratis reisinspiratie? Vraag de gratis reisbrochures aan van bijvoorbeeld Tenzing Travel, Sawadee, Koning AapTravel Active (voor reizen & werken) of Puur & Kuur (voor wellness reizen!)

 

Share, like, Tweet of Pin en spread the Bluezzz! Volg Bluezzz ook op Facebook en Twitter voor dagelijkse paradijsje op aarde!

Tags: , ,


About the Author2 Responses to De eilanden van Thailand: welke moet je kiezen?

 1. Carola Zwiggelaar says:

  Luik mis de Trang-eilanden!!

 2. Abdullah says:

  Hallo,

  U geeft aan dat Koh Chang het op één na grootste eiland van Thailand is. Dat klopt niet. Na Phuket komt Koh Samui en vervolgens Koh Chang in grootte; hiermee is Koh Chang dan ook het op twee na grootste eiland van Thailand.

  Groet,
  Abdullah

Back to Top ↑