Bluezzz spot dagelijks de droomparadijsjes op aarde


Azië Unawatuna Sri Lanka

Published on november 11th, 2013 | by admin

De 4 mooiste stranden van Sri Lanka

Je hebt in Azië veel tropische (ei)landen met hagelwitte stranden, maar slechts weinig met echte ‘gouden’ stranden. Die vind je in het zuiden van Sri Lanka. Dit zijn de vier mooiste.

Sri Lanka is terug. Tsunamischade is hersteld, de burgeroorlog voorbij. Zijn prachtige gouden stranden vol palmen blinken weer als vanouds. Ze zijn het mooist aan de zuidkust, waar de sfeer relaxter is en de accommodaties goedkoper dan aan de wat toeristischere westkust onder hoofdstad Colombo. Tip: lees ook Sri Lanka-ervaringen en reistips van Nederlanders die er geweest zijn.

De mooiste stranden (en leukste strandplaatsen) van Sri Lanka zijn volgens ons:

1. Unawatuna

Een heerlijk relaxed dorpje aan een knusse baai is Unawatuna. Wuivende palmen, ruige maar zwembare zee en een goudkleurig, smal zandstrand met enkele tientallen eenvoudige barretjes en restaurants. Fraaie zonsongergangen, goedkoop en koud bier, plus: de chillende basdeunen van Bob Marley. Fijn! ‘Una’ wordt de drukste strandplaats van het zuiden genoemd, maar stel je daar niet teveel bij voor als je Thailand gewend bent, of de Spaanse of Turkse kusten.

Accommodatie varieert van fraaie, maar betaalbare boetiekhotels (check Secret Garden en Flower Garden!) tot goedkopere, leuke b&b’s (check Unawatuna Beach Bungalow en Palm Grove!). Vanaf een tientje pp heb je er een prima kamer met eigen badkamer en airco. Iets prijziger dan Zuidoost-Azie, want een echte hostelcultuur is hier niet, maar waar hebben we het over. Eten en drinken is trouwens wel net zo goedkoop (voor 2-3 euro een heerlijke ‘rice and currie’-plaat, voor 2 euro 625 ml Lion Beer!).

Unawatuna Sri Lanka Unawatuna Sri Lanka Unawatuna Sri Lanka

2. Mirissa

Hoe verder oostwaarts langs de zuidelijke kustweg, hoe kleinschaliger en idyllischer de strandplaatsjes. Mirissa is duidelijk meer low key dan Unawatuna, met een halfrond baaitje met fraaie rotsen in de afgesloten hoek (het mooiste stuk) waar het fijn zwemmen is. Het publiek in Mirissa is wat jonger, veel stelletjes. Aan het strand vind je simpele kamers of hutjes voor enkele tientjes, plus houten restaurantjes die ‘s avonds sfeervol oplichten en de verse dagvangst presenteren.

Naast zijn heerlijke, beschutte strand heeft Mirissa nog een grote troef: de mogelijkheid om er walvissen te spotten. De enorme blauwe vinvis (maximale lengte: 33 meter!) laat zich ‘s ochtends vaak zien op zo’n 15 kilometer van de kust; een boottripje kost circa 40 euro.

Mirissa Sri Lanka Mirissa Sri Lanka Mirissa Sri Lanka

3. Tangalle / Goyambokka beach

Nog wat verder oostwaarts en dus nóg rustiger ligt Tangalle, met zijn verstopte Goyambokka beach, ver weg van welk dorpje of autoweg dan ook. Amper 250 meter lang, ingesloten door palmen en kliffen aan weerszijden, je eigen ‘cabana’ voor enkele tientjes, zoals de Mangrove Beach Cabanas. Kijk voor een volledig overzicht hier op Trivago. Pff, als er een Goyambokka beach is, waarom gaan er toch mensen naar Lloret de Mar?

Goyambokka beach Tangalle3 Goyambokka beach Tangalle3 Goyambokka beach Tangalle3

4. Hikkaduwa

Surftown Hikkaduwa is sinds de jaren ’70 de hippie-hangout van Sri Lanka. Het langgerekte strand met zijn ietwat shabby guesthouses (wél een aanrader: Neela’s Guesthouse) en barretjes – Jamaica vlag nooit ver weg – is minder fotogeniek dan Mirissa of Tangalle, dat wel. Ruiger (ook de zee), ietwat rommeliger, minder pittoresk, uitgestrekter. En dus ook een ander publiek.

Maar hangend in de strandstoel, dommelend op het geluid van wilde golven, licht zeebriesje, ijskoude Lion in handbereik, vonden wij het wel best.

Hikkaduwa Sri Lanka Hikkaduwa Sri Lanka Hikkaduwa Sri Lanka

Reizen naar Sri Lanka (zuidkust) – hoe kom je er?

Dankzij de gloednieuwe ‘Southern Expressway’ (de enige echte snelweg in het land) kar je in amper 2 uur tijd van hoofdstad Colombo voor zo’n 7 euro – taxi naar busstation incluis – met een prima aircontioned bus naar de Unawatuna, de meest logische eerste plaats als je de expressway neemt. Een private car kan ook, dat kost je circa 45 euro. Retourvluchten vanaf Amsterdam naar Colombo zijn er vanaf €600 (check Skyscanner) en zijn altijd met tussenstop, bijvoorbeeld op de Malediven of Dubai.

Georganiseerde reizen naar Sri Lanka worden aangeboden door onder Koning Aap, TUI, Shoestring en Fox. Zelf je Sri Lanka-reis samenstellen kan bij bijvoorbeeld SriLanka2GoTenzing Travel, Van Verre of Riksja. Er zijn ook combireizen van Sri Lanka met de Malediven, zie onder meer deze van TUI of 333 Travel.

Een melding krijgen zodra vliegtickets naar Sri Lanka / Colombo in de aanbieding zijn? Meld je aan voor de gratis Cheap Flight Alert service. Ook kun je zelf het aanbod vergelijken op Skyscanner.nl.

Werkvakantie of vrijwilligerswerk Sri Lanka
Op werkvakantie of vrijwilligerswerk doen in Sri Lanka? Check de mogelijkheden bij de Nederlandse organisaties Travel Active en Activity International.

Vakantie Sri Lanka (zuidkust) – beste reistijd

Sri Lanka kent twee grote moessonseizoenen: Yala en Maha. Yala, in het zuidwesten, heerst tussen mei en juli en Maha, in het noordoosten, van november t/m januari. De beste reisperiode voor Sri Lanka’s zuidkust is november tot en met april.

Tip: sla essentiële spullen in via bijvoorbeeld Tropenreisartikelen.nl.


Share, like, Tweet of Pin en spread the Bluezzz! Volg Bluezzz ook op Facebook en Twitter voor dagelijkse paradijsje op aarde!

Tags: ,


About the AuthorBack to Top ↑