Bluezzz spot dagelijks de droomparadijsjes op aarde


Europa Plitvice meren, Kroatië

Published on september 25th, 2013 | by admin

0

De magische Plitvice meren

Het oudste nationale park van Zuid-Europa ligt niet in Spanje, noch in Italië, noch in Griekenland. Nee, het uit 1949 stammende Plitvice National Park in Kroatië gaat met deze titel aan de haal.

De Plitvice meren in Kroatië

Het ‘Nationaal park Plitvicemeren’ werd in 1979 toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst en dat is niet voor niks. Plitvice bestaat uit zestien meren die via circa 90 watervallen met elkaar zijn verbonden. Het park dankt haar schoonheid vooralaan de travertijn (een soort kalksteen) en de daardoor gevormde begroeiing. Het is met recht een van de mooiste plekken van Europa.

Door een natuurlijke vorming van travertijn en dammen zijn de Plitvicemeren ontstaan, die samen een grandioos architectonisch natuurfenomeen vormen. De Plitvice meren zijn onderverdeeld in de bovenmeren (Gornja) en de benedenmeren (Donja), zoals onder andere het Proscaroncanskog jezera en het Kozjakmeer. Het grootste benedenmeer is Jezero Milanovac dit is circa 470 m lang, 50-90 m breed en 18m diep. Het bos in het park is het onderkomen van beren, wolven en zeldzame vogels.

Plitvice meren

Vakantie Plitvice meren – beste reistijd

Juli t/m augustus zijn de drukste maanden. Wil je het park niet met al téveel toeristen hoeven te delen, kies je voor de lentemaanden of de vroege herfst. De lente heeft als voordeel dat het watervolume groter is, en er dus meer en mooiere watervallen te zien zijn. Onze tip: ga in mei of juni! Er zijn meerdere glampings in Kroatië en ook leuke kindercampings Kroatië te vinden bij de Plitvicemeren!

Plitvice meren, Kroatië

Plitvice meren, Kroatië

Plitvice meren, Kroatië

Reizen naar de Plitvice meren – hoe kom je er?

Je kunt een vliegticket naar Zagreb (al v.a. €105) of Split (v.a. €165) boeken en vanaf hier met je eigen (huur)auto of per bus verder. Bussen die rijden tussen Zagreb en Zadar of Split stoppen bij de ingang van het Nationaal Park als je de chauffeur van te voren vraagt dit te doen. Onder meer TUI, SNP Natuurreizen en Pharos bieden georganiseerde autorondreizen of wandelvakanties aan die de plitvicemeren bezoeken. Twee accommodatietips in de buurt van het park: Camping Korana en B&B Krizmanic Family (op nog geen 400 meter van de ingang van het park!).


Meer mooie plekjes ontdekken in Europa? Check ook deze reportages over de La Maddalena Archipel bij Sardinië, het Griekse eilandje Santorini, het Schotse Isle of Skye, het Turkse natuurfenomeen Pamukkale, de Italiaanse prachtkust bij Amalfi of de schilderachtige dorpjes van de Cinque Terre. Ook niet te missen: onze specials met de Mooiste Stranden van Europa en over het hoe en waar van reizen naar het Noorderlicht.

Share, like, Tweet of Pin en spread the Bluezzz! Volg Bluezzz ook op Facebook en Twitter voor dagelijkse paradijsje op aarde!

 

Tags: , ,


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑