Bluezzz spot dagelijks de droomparadijsjes op aarde


Europa Noorderlicht

Published on november 20th, 2013 | by admin

Reizen naar het Noorderlicht

Het Noorderlicht zien is voor velen een droom. Wanneer moet je gaan, wat zijn de beste plekken en hoe kom je er? Check eerst de fantastische foto’s.

De aurora borealis, ook wel noorderlicht of poollicht genoemd, is een van de fascinerendste natuurverschijnselen op aarde. Het zien ervan is een bijna mystieke ervaring. De foto’s hieronder spreken voor zich. Maar wanneer moet je gaan, en waarheen? En hoe? Scrol verder naar onder.

NoorderlichtNoorderlicht(foto’s: Chris Martin Photography)
Noorderlicht(Foto: Wikipedia)
Noorderlicht Noorderlicht(Foto’s: Next Trip Tourism)

Noorderlicht – beste tijd

Het Noorderlicht openbaart zich op koude, heldere winteravonden en is het best en vaakst zichtbaar ten noorden van de Poolcirkel, tussen de 70e en 80e breedtegraad. Eerste vereiste is dat het donker is tussen 18.00 en 01.00, als de lichten het best zichtbaar zijn. Dat is alleen zo in de late herfst, de winter en de vroege lente. Feitelijk heb je dus van 21 september t/m 21 maart kans het licht te zien. Echter speelt ook de helderheid een essentiele rol. De herfstmaanden zijn vaak natter en bewolkter dan de winter. Vanaf december wordt het meestal droger, en begint de beste tijd om het Noorderlicht te zien. Zo rond maart wordt het ’s avonds alweer langer licht en neemt de statistische kans af. Garanties zijn er nooit, maar statistisch gezien is december t/m begin maart de beste periode voor het Noorderlicht.

Noorderlicht(Foto: Tangerine Travel)
Noorderlicht Noorderlicht Noorderlicht Noorderlicht 1523275(Foto’s: HD Paperwall)

Noorderlicht – beste plek

Waar kun je het Noorderlicht het best zien? Eigenlijk maakt het weinig uit, als je maar ten noorden van de Poolcirkel zit. De populairste plekken zijn het noorden van Noorwegen, (Fins) Lapland en IJsland. Maar ook in noord-Rusland, Groenland, Canada en een stukje van Zweden is het Noorderlicht te aanschouwen. Over het algemeen heb je in het binnenland meer kans op droog weer en heldere luchten dan aan de kust, maar met een sterke oostenwind kan dat weer heel anders zijn. De leukste en beste uitvalsbasissen zijn wat ons betreft Tromsø of de Lofoten (Noorwegen), Ivalo (Finland), Kiruna (Zweden) of Reykjavik (IJsland).

Tip: Kras en TUI bieden beide een 5-daagse groepsrondreis aan naar IJsland met de mogelijkheid het Noorderlicht te zien.

Noorderlicht in Tromsø

Noorderlicht in TromsoNoorderlicht in Abisko National Park (Zweden)zFbhwNoorderlicht in Alaska
Noorderlicht

Reizen naar het Noorderlicht

Na het uiterste noorden van Europa gaan helaas geen budgetvluchten. Naar Tromsø vlieg je met overstap in Oslo vanaf €231, naar Ivalo kom je per trein vanuit Stockholm (waar je met Ryanair goedkoop heen kan), rechtstreekse vluchten naar Reykjavik zijn er vanaf €320. Gebruik Skyscanner als ideale zoeksite voor je vliegopties en boek bij Vliegwinkel. Georganiseerde Noorderlicht-reizen (zonder garanties, uiteraard) worden aangeboden door onder meer Bluezzz-partners als BBI Travel en SNP Natuurreizen. Bij Riksja Lapland of Riksja IJsland bouw je een eigen trip met behulp van bouwstenen.

 

Meer mooie plekjes ontdekken in Europa? Check ook deze reportages over de La Maddalena Archipel bij Sardinië, het Griekse eilandje Santorini, het Schotse Isle of Skye, het Turkse natuurfenomeen Pamukkale, de Italiaanse prachtkust bij Amalfi of de schilderachtige dorpjes van de Cinque Terre. Ook niet te missen: onze special met de Mooiste Stranden van Europa !


Share, like, Tweet of Pin en spread the Bluezzz! Volg Bluezzz ook op Facebook en Twitter voor dagelijkse paradijsje op aarde!


Tags: , ,


About the AuthorBack to Top ↑