Bluezzz spot dagelijks de droomparadijsjes op aarde


Zuid-Amerika Death road la paz bolivia

Published on april 24th, 2014 | by admin

0

Mountainbiken over ‘The Death Road’ in La Paz: durf jij het aan?

Een absolute topper in de categorie ‘paradijsjes voor thrillseekers’: de Yangus Road, ’s werelds gevaarlijkste weg in La Paz, Bolivia. Van de sneeuw op 4.633 km hoogte daal je af naar steeds warmer en vochtiger wordend gebied, om 3.000 km lager te eindigen in de tropen. Adembenemende landschappen, schokkend diepe afgronden, watervallen en modderstromen: de zogenoemde ‘Death Road’ heeft het allemaal.

Door: Malu van der Maale

De twijfelachtige eer om deze titel te verdienen in 1995, heeft de Death Road (Yangus Road) te danken aan zo’n 300 verkeersdoden per jaar. Het zwaarste verkeersongeluk ooit in Bolivia vond hier plaats, doordat een bus het ravijn in stortte en honderd dodelijke slachtoffers telde. Sinds 2006 is er een andere weg geopend tussen Coroico en La Paz, waardoor het gemotoriseerde verkeer op de steile Death Road vrijwel geheel verdwenen is en het aantal slachtoffers drastisch is gedaald.

Verbazingwekkend genoeg heeft de ietwat lugubere titel ‘Death Road’ (Dodenweg) juist een weergaloze aantrekkingskracht op toeristen van over de hele wereld. Vandaag de dag vind je er vooral gecertificeerde organisaties die mountainbiketours organiseren. En dát is gaaf! Maar dood- en dóódeng. Lees hieronder verder…

Death road la paz bolivia

Op bijna 5.000 meter begin je je tocht in een sprookjesachtig wit landschap, dik ingepakt met winterjas en bivakmuts. Het eerste gedeelte zoef je in hoog tempo over het asfalt. Dit deel van de route gaat namelijk over de nieuwe, geasfalteerde weg. Na een paar kilometer laat je het vertrouwde en veilige asfalt achter je en sla je af naar de onverharde Death Road: een bloedstollend smal pad (op sommige plekken slechts drie meter breed!) vormt de rest van de route.

dodenweg death road bolivia

Al gauw voel je de temperatuur stijgen en trek je steeds meer laagjes kleding uit: je nadert de tropen! Groene bergtoppen, sommigen omgeven door onheilspellende mist, tropische vogels en afgronden waar je adem van gaat stokken: het uitzicht is uniek en weergaloos. De Death Road is bepaald niet voor watjes. Toch is het goed te doen voor iedereen met een gemiddelde conditie en een gezonde dosis lef.

Death road dodenweg bolivia

Je eindigt de fietstocht van je leven zeventig kilometer verder bij het Wildlife Sancuary, waar je het zweet van je af kunt douchen en van een heerlijke, welverdiende lunch kunt genieten. Bovendien ontvang je hier het bewijs dat jij de ‘World’s Most Dangerous Road’ hebt overleefd, in de vorm van een t-shirt.

Death-Road-Bolivia1camino_de_la_muerte_boliviano

Fietsen op de Death Road – hoe?

Vanuit La Paz zijn er diverse lokale organisaties die mountainbiketrips organiseren, te boeken als dagtrip. Wij hebben zelf zeer goede ervaringen met Gravity. Een organisatie die gerund wordt door Amerikanen die veiligheid ècht voorop stellen. Alle downhill bikes worden na elke tour grondig gecontroleerd en eventueel gerepareerd. Gravity gebruikt alleen het allerbeste materiaal en heeft ruim tien jaar ervaring op de Death Road.

1327409691_North-Yungas-Road

Reizen naar Bolivia / La Paz – vliegtickets & rondreizen

Vliegen naar La Paz is altijd met minimaal één overstap. KLM vliegt erop via de Peruaanse hoofdstad Lima, vanaf zo’n €1200. Er zijn echter al tickets te vinden vanaf €950, met 2 overstappen. Vergelijk de prijzen op sites als Cheaptickets, Vliegwinkel en WTC.

Georganiseerde reizen
Georganiseerde reizen naar Bolivia zijn vaak in combinatie met een of enkele van zijn buurlanden, al biedt o.a. Koning Aap ook een pure Bolivia-reis.

Gecombineerde Bolivia-reizen die La Paz aandoen zijn er in de volgende landencombinaties:
– Bolivia en Peru: o.a. hier bij Shoestring en Koning Aap. Zelfstandige Peru-Bolivia reizen zijn samen te stellen bij Peruonline.nl.
– Bolivia, Peru en Argentinië: o.a. hier bij Sawadee.
– Bolivia en (noord-) Argentinië, hier bij SNP Natuurreizen. Bij SNP kun je trouwens ook losse ‘bouwstenen’ boeken of een reis op maat samenstellen.
– Bolivia, Peru, Argentinië en Brazilië, hier bij FOX.
– Bolivia, Peru en Chili, hier bij Koning Aap en Peruonline.nl.

De Yungas Road toen er nog veel gemotoriseerd verkeer was…DIGITAL CAMERA

Bolivia & La Paz – beste reistijd

La Paz is de hoogste stad ter wereld, en daarom wordt het er eigenlijk nooit echt heet. De beste reistijd is in de winter, van mei t/m september. In de Boliviaanse zomer kan er namelijk nogal veel regen velen, wat je reis aanzienlijk kan bemoeilijken.

Werkvakantie, vrijwilligerswerk & taalreis Bolivia
Op werkvakantie, vrijwilligerswerk doen of de Spaanse taal leren in Bolivia? Check de mogelijkheden bij de Nederlandse organisaties Travel Active en Activity International.

Ben jij een echte thrillseeker? Check dan ook deze specials over het gevaarlijkste wandelpad ter wereld in China en deze gevaarlijke schommel in Ecuador.

Lees hier Bolivia reiservaringen en tips van mensen die er geweest zijn.

TIP: nog meer gratis reisinspiratie? Vraag de gratis reisbrochures aan van bijvoorbeeld Tenzing Travel, Sawadee, Koning AapTravel Active (voor reizen & werken) of Puur & Kuur (voor wellness reizen!)

Share, like, Tweet of Pin en spread the Bluezzz! Volg Bluezzz ook op Facebook en Twitter voor dagelijkse paradijsje op aarde!

Tags: ,


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑